Жеваго предложи оздравителен план за „Кремиковци”
Жеваго предложи оздравителен план за „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency

Оздравителен план за „Кремиковци” е предложил кандидат-купувачът на завода ”Ворскла Стийл” на Константин Жеваго. Компанията ще инвестира около 700 милиона долара в изпадналия във финансова криза завод. Това съобщи Виктор Демянюк, президент на „Ворскла Стийл България”.

Кремиковци е изпаднало в декапитализация, убедени са от компанията. Разчетите на Деменюк показаха, че комбинатът има дългове в размер на 1,24 млрд. лв., а капиталът му към 1 март 2008 година е едва 920 млн. лв. Предложението на кандидатите включва и незабавно доставяне на суровини, обясни Деменюк. „В момента ние притежаваме на български пристанища необходими запаси от суровини. В момента около 100000 тона суровини са на Пристанище Лом, а 70000 тона суровини са на Пристанище Бургас”, каза Деменюк.

Жеваго настоява покупката на комбината да мине през обявяване на несъстоятелност. Виктор Деменюк подчерта, че ще вложат между 500 млн. долара и 650 млн. долара в техника, както и между 60 млн. долара и 120 млн. долара в екологичната програма на „Кремиковци”. Константин Жеваго държи около 30 процента от облигационния заем от над 320 млн. евро. Представителите му са категорични, че ако закупят комбината, заемът ще бъде погасен.