Земеделци се възползват от нова възможност за финансиране
Земеделци се възползват от нова възможност за финансиране / netinfo
Около 25 000 стопани могат да се възползват от мярката „Подпомагане на полупазарни стопанства”, която дава възможност за временна помощ от 1500 евро на година за едно стопанство. Това съобщи за Дарик Ирина Йорданова – държавен експерт към Министерството на земеделието.

За парите могат да кандидатстват собствениците на малки стопанства, които произвеждат главно за собствена консумация и продават малка част от продукцията си, каза още Йорданова.

Ето какво още каза Йорданова:

Надяваме се мярката да стартира през април. Ще бъдат публикувани наредбите заедно с ръководствата, защото ние подготвяме и ръководства към наредбите, така че земеделските производители да могат да подготвят техните бизнеспланове и сами, ако не искат това да бъде направено в службите за съвети в земеделието. Това е временна мярка, тя се предоставя на новите страни членки, сега за България и Румъния. В предишния програмен период са се възползвали от нея Полша, Унгария и Латвия. В Полша интересът е бил доста сериозен, 150000 стопанства са кандидатствали точно по тази мярка. Надяваме се и в България да има такъв интерес, който все пак предоставя една сериозна възможност от средства за стопаните за бъдещото развитие и отварянето им към пазара.