Карина Караиванова
Карина Караиванова / БГНЕС, архив
Застрахователите и пенсионните дружества са стабилни и устойчиви, показва справка на Комисията за финансов надзор, която подложи компаниите на стрес тестове, за да провери реакцията им в извънредни ситуации.
От проверените над 80 компании, за 13 застрахователни дружества са установени дефицити, но към 30 юни миналата година. 7 от тях вече прилагат мерки, за да увеличат собствените си средства, а останалите работят в същата посока, съобщи Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор.

"Подкрепа" иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове

Регулаторът ще контролира възстановяването на 5 застрахователя, които са с общ пазарен дял от 1,49% в премийния приход на пазара. Даден им е срок от 3 месеца да повишат собствените си средства за да покрият минималното капиталово изискване и половин година, за да покрият капиталовото изискване за платежоспособност.

От две застрахователни компании комисията ще очаква доклади за напредъка им по отношение на капиталовото изискване за платежоспособност, като срокът е края на 2017 г.
Активите на пенсионните фондове са налични и се съхраняват от банките-попечители в съответствие с нормативните изисквания. Не са установени отклонения от приложимата регулаторна рамка по отношение на прегледа на инвестициите в свързани лица.

Прегледът на активите на пенсионните фондове в България обхвана всички 18 фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и всички 9 фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Общата стойност на проверените активи е 93%, а необходимите корекции са за общо 33 млн. лв.