Засега не спират топлото – чакало се застудяване
Засега не спират топлото – чакало се застудяване / снимка: MorgueFile.com
Засега не спират топлото – чакало се застудяване
51667
Засега не спират топлото – чакало се застудяване
  • Засега не спират топлото – чакало се застудяване

При наличието на три поредни дни, в които средноденонощните температури са над 12 градуса в София, Топлофикация има възможност да спре парното, уточни още шефът на дружеството. Засега обаче това условие не било изпълнено и се прогнозирало застудяване следващата седмица.

„Засега няма възможност за спиране на парното, тъй като средноденонощните температури са доста по-ниски, а от вторник по прогнози се очаква отново да застудее", обясни Стоян Цветанов. Той допълни, че тези, които искат да спрат отоплението, могат да подадат заявление за това в съответния район и в рамките на няколко часа тези сгради ще бъдат спрени. Условието е обаче всички в сградата да са съгласни за подобна стъпка.

Столичани се опасяват, че с удължаването на отоплителния сезон не само януарските и февруарските сметки, но и тези за март ще бъдат високи, защото въпреки спрените радиатори ще се отчита разходът за сградна инсталация. Шефът на дружеството обясни, че почти всички сгради в София вече били оборудвани с нови абонатни станции, като електрониката им позволява при затопляне на времето станцията да се притвори и да подава по-малко енергия. „Така че ако всички хора в сградата намалят със съответните вентили потреблението си, това ще се отрази в абонатната станция и тя ще подава по-малко топлинна енергия", допълни Стоян Цветанов.

Нормативната уредба ни задължава да осигурим топлоподаване на столицата до 30 април, напомни той. Шефът на „Топлофикация"-София отхвърли опасенията, че отоплителния сезон ще приключи тогава, когато свърши заявеното количество газ от доставчика. „Не можем да знаем кога ще има три поредни топли дни, а количествата на синьото гориво е друга тема и тя не засяга отоплението на хората", обясни той.