Заседанието на тристранката за бюджета беше отменено
Заседанието на тристранката за бюджета беше отменено / Sofia Photo Agency, архив

Заради необходимостта на работодателите и синдикатите да се запознаят с проекта за актуализацията на бюджета, тристранният съвет няма да се проведе днес.

Въпреки предварителните заявки, че съветът ще обсъди проекта сега, за да може да бъде гласуван от правителството в сряда, заседанието ще се пренасочи за 1 октомври, потвърдиха от правителствената пресслужба.

Още в петък работодателите и синдикатите поискаха достатъчно време да се запознаят с документа. С общо писмо организациите настояха да имат достатъчно време, за да обсъдят параметрите на актуализацията. Те настояха заседанието да е най-рано в сряда.

Въпреки първоначалното очакване окончателните числа да станат ясни в понеделник, от Финансовото министерство ги обявиха още в събота - 4% дефицит в бюджета, което ще доведе до процедура по свръхдефицит; нов държавен дълг от 4,5 млрд. лева и отдаване на заем за Фонда за гарантиране на влоговете.

Фактически служебният кабинет не може да промени бюджета, защото това се прави от Народното събрание. Една от задачите на министрите в служебното правителство, поставена от президента Росен Плевнелиев, бе именно изготвяне на актуализация, върху която да стъпи редовният кабинет.