Заради малката сума от 1,5 млн. лв. одиторите няма да проверяват църковната субсидия
Заради малката сума от 1,5 млн. лв. одиторите няма да проверяват църковната субсидия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Заради "малката сума от 1,5 млн. лв." одиторите няма да проверяват църковната субсидия
49337
Заради "малката сума от 1,5 млн. лв." одиторите няма да проверяват църковната субсидия
  • Заради "малката сума от 1,5 млн. лв." одиторите няма да проверяват църковната субсидия

Заради "малкия публичен интерес" Сметната палата няма да проверява държавната субсидия на Българската православна църква. Това съобщи пред Дарик председателят на одитната институция Валери Димитров. По думите му църквата получава годишно около 1,5 млн. лв. и е "под нивото на същественост за проверка" от страна на Сметната палата.

В края на миналата година синдикатът „Подкрепа" поискаха Сметната палата да провери как Българската православна църква (БПЦ) се разпорежда със субсидиите, които държавата й предоставя всяка година. Това се случи в разгара на скандала около проверката на Комисията по досиетата в висшия църковен клир. Тогава лидерът на синдиката Константин Тренчев обяви, че резултатите от разпореждането със субсидията в църквата са "потресаващи".

Малко след това финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че ще разпореди на Националната агенция за приходите да направи такава проверка. Резултатите от нея все още се чакат. В същото време председателят на Сметната палата Валери Димитров коментира пред Дарик, че публичният интерес върху държавната субсидия на църквата е твърде малък и затова засега проверка няма да се прави.

„Много са малки сумите. За 1,5 млн. лв. просто... Ние имаме толкова огромни, високобюджетни организации с десетки, стотици милиони. Тази субсидия е прекалено малка. В бъдеще може, но по принцип това е под нивото на същественост за проверка. Те нямат държавни имоти или общински, които да стопанисват. Субсидията за мюсюлманското вероизповедание е половин милион, а за църквата милион и нещо. Малък е публичният интерес с оглед на малкия ресурс", коментира проф. Валери Димитров.

Междувременно Сметната палата и проходната агенция подписаха споразумение за сътрудничество, което ще ускори проверките за имотното състояние на висшите чиновници и партийните дарения.