Заложеният дефицит в актуализацията на бюджета ще прехвърли 3%
Заложеният дефицит в актуализацията на бюджета ще прехвърли 3% / снимка: БГНЕС

Дефицитът със сигурност ще надхвърли 3 на сто в актуализирания вариант на бюджета, подготвян от служебното правителство. От финансовото министерство потвърдиха за Дарик, че въпреки усилията дупката в хазната да се удържи под 3 на сто, какъвто е лимитът по критериите от Маастрихт, към момента такъв вариант няма. Все още се работи по различни варианти, като не е ясно колко над този лимит ще бъде дефицитът.

Вероятно ще има и увеличение на дълга, но засега от финансовото министерство не се ангажираха с конкретни данни.

Оттам заявиха, че окончателният вариант ще бъде ясен в понеделник, като експертите ще работят и през почивните дни. От министерството на Румен Порожанов все още се въздържат и от коментар дали в актуализирания вариант на бюджета, който ще бъде предложен, има отделени средства за решаване на казуса с Корпоративна търговска банка.

Актуализираният вариант на бюджета ще бъде разгледан от Съвета за тристранно сътрудничество в понеделник, а в сряда ще бъде гласуван и от кабинета.

Една от задачите, поставени от президента Росен Плевнелиев към служебния кабинет, е именно за изготвяне на актуализацията на бюджета, която да бъде оставена на редовното правителство и да може бързо да бъде гласувана от парламента.