Загубите на зърнопроизводителите ще се компенсират
Загубите на зърнопроизводителите ще се компенсират / netinfo

Земеделските стопани, които имат доказани загуби заради продължителната суша през тази година, ще бъдат компенсирани, както от държавата, така и от Европейския фонд „Солидарност”. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, след като правителството прие предложените от него мерки за действия във връзка с очакваните загуби на земеделските стопани.

Средствата за компенсации, които ще се дават от държавата ще бъдат преведени на зърнопроизводителите в периода между жътвата и есенната сеитба. Загубите ще се доказват за всеки стопанин поотделно с констативен протокол след прибирането на реколтата. Документите ще се издават от специално сформирани комисии. Необходимите финансови средства от държавния бюджет ще изчисли междуведомствена работна група, която ще докладва резултатите пред правителството.

Министерството на земеделието вече информира Европейската комисия за опасността от слаба реколта. Така зърнопроизводителите, които са понесли щети над 30 процента то средногодишната си продукция за предходните три години ще бъдат компенсирани и от европейския фонд „Солидарност”. От там те ще могат да получат до 80 процента от разходите, направени от фермера. Към този момент не може да се направи прогноза каква ще е зърнената реколта 2007. Това ще е ясно до 10 дни преди началото на жътвата.

Министър Нихат Кабил съобщи, че 30 процента от посевите с пшеница вече са пропаднали, а падналият дъжд през последната седмица ще има положително влияние на 60 на сто от засетите култури. С добро качество е 10 процента от реколтата.