Южна България дърпа три пъти повече европари от Северна
Южна България дърпа три пъти повече европари от Северна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Южна България е получила от еврофондовете три пъти повече пари от Северна. Това показват данните за подписаните до момента договори по седемте оперативни програми, които действат от 2007 г., съобщава в. „Труд”.

Според информацията в системата за управление и наблюдение на средствата от ЕС до момента общини, фирми и неправителствени организации от Северна България са спечелили над 2900 договора за общо 3,8 млрд. лв. В южната част на страната проектите са над 5100 за общо 11,26 млрд. лв.

По-добрият резултат на Южна България при разпределението на евросредствата се обяснява, от една страна, с това, че в тази част на страната се намира столицата София, където са и най-големите получатели на европари като Агенция „Пътна инфраструктура”, през които минават средствата за скъпи обекти като пътища и магистрали. Тук са и „Метрополитен”, който взема големи суми за изграждането на метрото в София, министерства и агенции. Например през Агенцията по заетостта минава цялото еврофинансиране за обучения на заети и безработни и за повишаване на заетостта. В резултат само в Югозападния регион до момента има подписани договори за над 5,8 млрд. лв., което е половината от парите за Южна България.

Останалите райони в южната част на страната обаче също са доста по-напред по спечелени европроекти от тези на север от Стара планина. Южният централен район с център Пловдив е привлякъл 2,8 млрд. лв. от ЕС, а Югоизточният с център Бургас - 2,62 млрд. лв.

Последен по получени евросредства продължава да е най-бедният район в България и в целия Европейски съюз - Северозападният. Проектите, които се реализират от ведомства и организации от този район на страната, са за общо 1,17 млрд. лв. Малко повече са средствата, разпределени за Североизточния район - 1,2 млрд. лв. Проектите в Северен централен район са за 1,43 млрд. лв.

Статистиката показва още, че само пет от 20-те общини, привлекли най-много евросредства, са в Северна България. Това са класиралата се на трето място към момента Варна, която има договори за 261,56 млн. лв., а също Враца, Видин, Шумен и Силистра. Общо проектите на тези общини са за 740,19 млн. лв. За сравнение само първенецът в класацията по привлечени европари - София, до момента има спечелени договори за 134 млн. лв. повече. Столицата, както и станалите 14 града от Южна България в топ 20 на общините с най-много европари, са привлекли общо 3,5 млрд. лв., пише изданието.

В същото време два от северните райони на страната - Северозападният и Северният Централен, остават с най-нисък БВП на глава от населението - съответно 6343 лв. и 6838 лв. според последните данни на НСИ за 2011 г. По този показател те изостават повече от 2,5 пъти от най-развития икономически регион - Югозападния, който получава и най-много от ЕС.

Според експерти неравномерното разпределение на парите от еврофондовете засилва още повече различията между регионите. Така не се изпълнява основната функция на евросредствата - бедните части на Европа да наваксат изоставането от по-богатите.