XETRA дебютира на БФБ
XETRA дебютира на БФБ / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Нова платформа XETRA, през която ще се осъществява търговията с ценни книжа на Българската фондова борса, стартира днес. Тя ще замени ползваната до сега руска система и внедряването й се осъществява по линия на 5-годишен договор с Дойче Бьорзе, Германия. Новата платформа дава по-големи възможности на инвеститорите и се очаква да повиши ликвидността на пазара.

Платформата на „Дойче бьорзе” – XETRA, е една от най-модерните за търговия с ценни книжа и деривати. Чрез нея се осъществяват сделките на Ирландската борса, Виенската борса, Европейската енергийна борса в Лайпциг. С XETRA достъп до българските акции ще имат 400 инвестиционни къщи, 500 брокерски терминала с покритие в 18 европейски страни.

От днес сесиите на БФБ се скъсяват с 15 минути, въвеждат се нови типове поръчки, както и система от аукциони.

Според участници на пазара в първите дни на търговия през XETRA оборотите на борсата ще са ниски заради предпазливостта на инвеститорите. В същото време не е ясно дали всички инвестиционни посредници са готови с технологичното свързване в системата.

Опасност от фалстарт на XETRA в България се появи през миналата седмица, когато стана ясно, че Комисията за финансов надзор няма готовност до одобри проекта за нов правилник на борсата. Решение на проблема бе частичното парафиране на нормативния документ, с което графикът на пускане на XETRA ще бъде спазен.

DarikFinance.bg