Възстановили пари на министър Данов, откраднати от негова френска сметка
Възстановили пари на министър Данов, откраднати от негова френска сметка / снимка: БГНЕС
Възстановили пари на министър Данов, откраднати от негова френска сметка
70617
Възстановили пари на министър Данов, откраднати от негова френска сметка
  • Възстановили пари на министър Данов, откраднати от негова френска сметка

Пари от френската сметка на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов са били източвани в рамките на около година. Именно в тази сметка са били превеждани помощите за безработни, които Данов е получавал в периода септември 2004 - април 2005 година.

През януари тази година френската банка е възстановила всички откраднати по сметката средства. Във Франция няма разследване и дело срещу министър Данов по отношение на получените като обезщетение за безработни пари.

За периода септември 2004 - април 2005 година Иван Данов е получил близо 15 000 евро помощи за безработни от френската социална система. Оказва се обаче, че докато е получавал помощи, той е работел в България. Николай Костадинов, сътрудник на френското консултантско дружество СИВИПОЛ коментира, че още през юли миналата година френските власти са удостоверили, че Данов е получил само суми, които му се полагат според законодателството на Франция.

"Данов не е обект на никакви разследвания или преследвания във Франция, а във Франция има разследване по негова жалба за извършени действия на френска територия от страна на български лица, засягащи неговите лични интереси, в това число кражба на кореспонденция и източване на лични средства от банкова сметка", каза той.

Министър Иван Данов бе лаконичен по отношение на източването на сметката и извършителите, но стана ясно, че средствата му са били възстановени през януари тази година, а извършителите вече са известни.