Връщаме позициите си в арабския свят според министър Стойнев
Връщаме позициите си в арабския свят според министър Стойнев / снимка: БГНЕС, архив

Подписахме четири споразумения във важни сфери от взаимен интерес - туризъм, информационни технологии, селско стопанство и спорт. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на церемония по закриването на 20-ата сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество в Алжир, се посочва в съобщение на МИЕ.

Двамата съпредседатели - министър Стойнев и алжирският министър на водните ресурси Хосин Несиб - дадоха висока оценка на провелите се сесия и бизнес форум, които са отлична основа за бъдещото партньорство между България и Алжир. "Европа е най-големият търговски партньор на България, но желанието на правителството е да върне позициите на страната ни и в арабския свят. Северна Африка е наш приоритет, но ще продължим посещенията си и в други страни, за да стъпи българският бизнес на пазари, на които е желан", категоричен бе министър Стойнев.

С подписването на споразумение в сферата на туризма ще увеличим значително туристопотока между приятелските ни стани, подчерта Стойнев. За да улесним пътуванията, ще разгледаме възможността за възобновяване на директна въздушна линия между България и Алжир, допълни той.

Споразумението в сектор туризъм предвижда също двете страни да си сътрудничат при активното промотиране на възможностите за туризъм. Държавите ще работят по съвместни проекти, става ясно от текстовете на подписания документ. "България е добре позиционирана туристическа дестинация в световен план и сме готови да предоставим опита си на Алжир", каза още министър Стойнев.

"За да развием двустранните отношения във всички сфери от взаимен интерес, ще разкрием търговско представителство на България в Алжир. По този начин държавата заявява своята ангажираност да подпомогне българския бизнес при реализацията му на алжирския пазар", категоричен бе българският министър. По неговите думи това е част от реформата на службите по търговско-икономически въпроси на България, която правителството е започнало. С нея ще бъде постигната висока степен на икономизиране на външната политика на страната ни.

"Алжирската страна потвърди интереса си към трансфер на технологии, обмяна на опит и научни изследвания от България в сферата на земеделието и информационните технологии. Започваме да преговаряме за износ на български продукти с висока добавена стойност за Алжир", добави министър Стойнев. Български фирми могат да се включат в мащабната програма на алжирската страна за изграждане на 2 милиона жилища през следващите пет години.

Той подчерта и значението на паралелно провелия се българо-алжирски бизнес форум. Министър Стойнев увери алжирската страна, че българските компании разполагат с високо квалифицирани кадри, богат международен опит и предлагат конкурентни цени. Големи български фирми се връщат в страната ни с подписани споразумения за сътрудничество с алжирски партньори за реализация на конкретни бизнес планове, допълни още той.

На 20-ата сесия бе подписано и споразумение в областта на селското стопанство за разработването на работна програма за обмен на научни и технологични изследвания и обучение на специалисти. След заседанието бе постигнато съгласие страната ни да предостави експерти при изработването на концепции за изграждане на индустриални паркове в Алжир. Двете страни ще си сътрудничат и в областта на морското образование и сухопътния транспорт чрез обмен на добри практики. България и Алжир потвърдиха сътрудничество и в сфери като търговия, инвестиции, индустрия, малки и средни предприятия, водни ресурси, околна среда, здравеопазване, образование, култура и други. Следващото 21-во заседание на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество ще се проведе в България.