Внезапни проверки по празниците за качеството и цените на храните
Внезапни проверки по празниците за качеството и цените на храните / снимки: БГНЕС
Внезапни проверки по празниците за качеството и цените на храните
36245
Внезапни проверки по празниците за качеството и цените на храните
  • Внезапни проверки по празниците за качеството и цените на храните

За пръв път тази година инспекторите от Националната ветеринарномедицинска служба ще проверяват и цените на хранителните стоки, а не само качеството им, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след подписване на пакт за тазгодишната кампания „Коледата безопасна”. Серия от внезапни проверки ще извършват инспектори от Комисията за защита на потребителите и Националната ветеринарномедицинска служба в страната до края на Коледните и новогодишни празници.

Първата вълна от проверки е установила 50 килограма колбаси с изтекъл срок на годност в търговската мрежа. Дарик радио е медиен партньор на кампанията, която се провежда със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на земеделието и храните, Комисията за

Внезапни проверки по празниците за качеството и цените на храните
netinfo
защита на потребителите.

Инспекторите от Националната ветеринарномедицинска служба ще проверяват качеството и цените на хранителните стоки заедно с колегите им от Комисията за защита на потребителите. След това ще се направи анализ за формирането на цените на пазара, които скачат преди коледните празници, обясни Мирослав Найденов.

“Отидете и вижте колко струват котлетите и отидете да видите другата седмица. Какво ще се промени за една седмица? Прасетата ли ще станат по-скъпи, ще започнат повече да ядат ли, фуражът ли ще поскъпне? И така, като видят колко е излязло от кочината и колко е излязло от магазина да ни светне на всички нас, че няма как 15 или 20 лв. да е котлетът. Или пуйката или гъската за Коледа да излезе златна. Някой ми каза защо го правите, вие нямате право. Аз, ако чакам да ми дадат права… Елате и вие в тези екипи и да тръгнем. Малко да постигнем, все ще е ефект”, коментира министърът.

През тази година са ветеринарните инспекторите са заловили над 700 тона некачествени храни.