ВМЗ пред договор с 2 проблемни държави
ВМЗ пред договор с 2 проблемни държави / netinfo

Оздравителна програма на ВМЗ без планирани съкращения на персонал стартира новото ръководство на заводите в Сопот. В идните година и половина няма да има съкращения на работещите в момента 3 800 човека и това е безусловно, категоричен бе пред Дарик радио изпълнителният директор Иван Иванов. Така той опроверга слуховете в Сопот и Карлово, че предстои 1 500 души, или близо 40% от персонала да излязат на трудовата борса.

Новото ръководство планира да намали с 5 милиона лева годишно разходите, заяви Иванов. Наесен се очакват два големи договора за износ в страни, за които има незадължителни препоръки за ограничаване на оръжейната търговия.

Икономиите ще дойдат основно от разтрогване на нецелесъобразни договори, от преструктуриране на енергийната база на военните заводи и от събиране на разпръснати сходни производства на едно място. Вече са предприети стъпки за прекратяване от 1 септември на контрактите с външни фирми за охрана и противопожарна безопасност, чиято дейност дублира тази на ведомствените звена. Само от това перо разходите на ВМЗ ще паднат годишно с 1 милион и 600 000 лева, посочи Иванов.

Тази седмица се чака и разрешение на Министерство на икономиката и енергетиката за продажбата на 300 ведомствени апартамента, като се очаква сделките да са при цени около 150 лева за кв.м.

Оздравителна програма предвижда още обособяването на ведомствения транспорт и столовото хранене в самостоятелни еднолични дружества със 100% собственост на ВМЗ. Целта на това преструктуриране е те да разширят дейността си в пазарни условия, поемайки и обслужване на външни за оръжейницата клиенти.

ВМЗ очаква да получи през септември две големи поръчки за износ, които ще обезпечат работата на персонала до края на година. Клиентите са “дискусионни” държави, призна изпълнителният директор. Иванов подчерта, че за тях няма ембарго за оръжейни сделки от страна на ООН или Съвета за сигурност. Има обаче препоръки за ограничаване на търговията, свързани с етичния кодекс на страните – членни на ОССЕ. Според изпълнителния директор на ВМЗ обаче те са с лобистки характер и само пожелателни. В момента оръжейните заводи в Сопот изпълняват само един голям договор.