/ Thinkstock/Getty Images
От днес влиза в сила споразумение за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Япония, което създава най-голямата в света зона за свободна търговия, която покрива около една трета от световната икономика, предаде ДПА.

Внушителната сделка, която ще обхваща около 635 млн. души, представлява отговор на протекционистките заплахи, най-вече от страна на американският президент Доналд Тръмп. Съгласно споразумението Япония премахва митата за 94% от целия внос от ЕС, включително 84% от селскостопанските и рибни продукти.

Европейският съюз премахва митата за 99% от вноса от Япония и след преходен период ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника.

Споразумението премахва митата и дава своя принос към глобалните регулации, като същевременно показва на света, че и двете страни оставаме убедени в ползите от свободната търговия, заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Ангажиментите към парижкото климатично споразумение също са включени в търговската сделка, подчерта тя.

Двете страни сключиха политическа договореност през юли миналата година, а ратифицирането беше финализирано през декември.

Споразумението влиза в сила на фона на глобално напрежение в областта на търговията, след като Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, както и на китайски стоки, и поиска проучване на митата в автомобилната индустрия, което може да засегне както ЕС, така и Япония.

През януари, преди влизането в сила на сделката, двете страни финализираха също споразумение, което дава възможност за свободно движение на данни между икономиките им и взаимно признаване на гаранциите за защита на данните.
БТА