Вигенин: Руската страна трябва да прояви гъвкавост за „Южен поток
Вигенин: Руската страна трябва да прояви гъвкавост за „Южен поток / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Южен поток" не е прекратен или отхвърлен като проект, а временно са преустановени конкретните дейности на територията на България. Това е временно преустановяване на конкретните дейности и очаквам да е за кратък период".

Това коментира пред Дарик външният министър Кристиан Вигенин.

По думите му страната ни има около месец да отговори на ЕК по конкретните въпроси:

„Имаме достатъчно аргументи по тази тема. Но „Южен поток" е важен и за нас, и за Южна Европа. Този проект ще го има, въпросът е да отговорим на европейските правила. Надявам се руската страна да прояви гъвкавост, защото ако не го направим по правилата, ще бъде компрометиран самият проект", добави министърът.

Според Вигенин промяна в БСП е необходима на всички равнища, а не само на върха.
„Въпросът е как ще се осъществи тази промяна, защото всякакви драстични действия или кални кампании вредят на БСП", каза още той.

Вигенин подчерта, че тепърва ще се уточнява какви ще са исканията ни за помощ от Европа след пороите, защото засега се оценяват щетите и трябва да се прецени доколко бихме могли да се справим сами.

По отношение на преговорите между Русия и Украйна за газа, министърът изрази оптимизъм:

„Няма алтернатива, освен разбирателство по преговорите за газа. Смятам, че съгласие ще се постигне и няма да бъдем поставени пред свършени факти".