Вдигат с 20% най-ниските заплати в Агенцията по горите
Вдигат с 20% най-ниските заплати в Агенцията по горите / снимки: БГНЕС

Взето е решение за увеличаване с 20 процента на заплатите на около 400 служителите от Изпълнителна агенция по горите, които към момента имат най-ниско заплащане в агенцията. Това е казал министър-председателят Бойко Борисов пред присъстващите на тържеството по повод на официалното откриване на Седмицата на гората - в Националния исторически музей, съобщиха от земеделското министерство.

Той е посочил още, че през последните четири години не са отпускани средства за работно облекло, поради което през тази година ще бъде отпусната сума и за работно облекло на служителите в системата.

Премиерът е призовал лесовъдите "да си вършат работата и да подават сигнали, когато има проблеми, без да се страхуват. От Вас зависи гората да е здрава и красива, както и да бъде тя използвана в икономиката ни по най-разумният начин".

Министър-председателят е заявил, че е разпоредил съвместни действия на трите министерства - земеделското, транспортното и на вътрешните работи, така че да не се допуска претоварване на пътната мрежа в страната и да се спазват означените максимално допустими товари по пътищата там, където се превозва дървесен материал.

Вдигат с 20 найниските заплати в Агенцията по горите
netinfo
Гората е един от основните инструменти за прочистване на природата и това налага да я пазим и да се грижим постоянно за нея, е заявил Георги Костов - заместник-министър на земеделието и храните. Той е благодарил на премиера, като е посочил, че от години министър-председател на страната не е уважил с присъствие Седмицата на гората. "Всички вие знаете, че когато сте в гората, сте в свои води, е казал доц. Костов. Нека обаче да се обърнем повече към обществото и когато правим нещо, да сложим табелка и да обясним - за кого и защо го правим, за да има разбиране и от двете страни", е посочил той.

По-рано пред сградата на Министерство на земеделието и храните ресорният министър Десислава Танева откри изложба, посветена на Седмицата на гората. "Отговорността ни е да съхраним гората и да мотивираме младите да споделят тази грижа", заяви тя при откриването и посочи, че през тази година празникът е под мотото "Гората - Мост към бъдещето".

Вдигат с 20 найниските заплати в Агенцията по горите
netinfo

Министърът посочи, че очакваните от обществото промени в Закона за горите ще бъдат внесени в Народното събрание след Великденските празници, като чрез тях ще бъде възможно едно по-щадящо използване на горските ресурси. Заместник-министър
Георги Костов уточни, че с промените в Закона за горите и четири наредби, от които една изцяло е нова, ще се подобри контролът в сектора и явления като незаконна сеч и недобри горски практики би следвало да останат в миналото. Като примери за промяна той даде забраната за извършване на дейности в горите в тъмната част от денонощието, както и ограничението за окончателно изсичане на големи площи.