Ваньо Танов се похвали със спад на нелегалните цигари
Ваньо Танов се похвали със спад на нелегалните цигари / снимка: БГНЕС, архив

До 5-7 % спадна делът на нелегалните цигари на пазара през февруари и март т.г. Предишните месеци беше 19%, а в средата на миналата година стигаше 40% и тогава се говореше, че всяка втора цигара в България е контрабанда. Това заяви шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, цитиран от „Труд", на дискусия за финансирането на организираната престъпност, проведена в парламента от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Спадът бе отчетен и в доклада на ЦИД, в който бе посочена и причината - полицаи и митничари са застанали на изхода на легалните фабрики и не им позволяват да пускат тайно партиди без платен акциз. Преди 1-2 години български производител е държал до 70% от нелегалните продажби у нас.

В сравнение с 2009-2010 г. от м.г. е намалял драстично вносът на цигари без бандерол от Гърция и Турция. Ваньо Танов отчете също, че за първите 4 месеца на т.г. служителите му са събрали със 150 млн лв. повече от акцизи. Той се ядоса на репотерските въпроси за заловените и уволнени подкупни митничари. "Трябва да се стигне до по горните нива в каналите. Не митничарите са произвели цигарите и организирали транспорта им с тирове", отсече той.

От ЦИД посочиха, че в повечето европейски страни се преследват главно престъпният бизнес и парите, спечелени от него, а не сумите, които се влагат за финансиране на криминалните предприятия. Бе даден пример с ферма за марихуана, за която се инвестират 20 000 лв., след 6 месеца се получават 50 кг дрога и чистата печалба е от 250 000 лв.