В света има нефт само за още 42 години
В света има нефт само за още 42 години / снимка: БГНЕС

Световните нефтени запаси ще стигнат за още 42 г. и това ще стане при условие, че темповете на добив се задържат на сегашните нива, съобщава АП. Според доклад на Бритиш Петролиум за пръв път през последните 10 г. световните нефтени запаси са намалели - до 1,258 трлн. барела за 2008 г. Това е 3 млрд. барела по-малко в сравнение със запасите от петрол през 2007 г.

Докладът обяснява намалението най-вече с изтощаването на нефтените находища в Северно море и Мексиканския залив. Междувременно стана ясно, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да увеличава обема на нефтодобива, докато цената на черното злато не достигне 100 долара за барел. Съобщението бе направено от министъра на петрола на Кувейт шейх Ахмед Абдал ас-Сабах.

"ОПЕК няма да взима решение за увеличаването на добива на петрол на поредната сесия на организацията, която ще се проведе през септември - не и докато цената на барел петрол не достигне 100 долара", каза Ас-Сабах. По мнението на кувейтския министър, повишението на цената на петрола през последните дни се дължи преди всичко на срива в курса на американския долар.