/ БГНЕС
В Швеция построиха първия по рода си път, който позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение.

Около 1,9 км монорелсова електрическа линия е монтирана на обществен път извън Стокхолм и се планира да се разширява в страната и света. Превозните средства се движат по релса чрез механична ръка, която ще локализира местоположението и ще влиза в контакт с релсата. При изпреварване ръката автоматично се повдига.
 

БГНЕС


Линията е свързана към електрическата мрежа. Енергийното потребление на всяко превозно средство се изчислява от системата, което позволява разходите за електричество да се начисляват на всеки потребител.
 

БГНЕС


Електрифицираният път се изпитва с помощта на електрифицирани камиони, разработени като част от проекта. "Един от най-важните въпроси на нашето време е въпросът как да се направим автомобилния транспорт без изкопаеми горива реалност", заяви Ханс Сел, председател на консорциум eRoadArlanda, който е отговорен за проекта. "Сега имаме решение, което ще направи това възможно, това е невероятно. Швеция е на върха на тази технология, която се надяваме да представим в други райони на страната и света", отбеляза още той.
 

БГНЕС


Предимството на електрифициращите пътища е, че съществуващата инфраструктура може да намали консумацията на енергия и въглеродните емисии с минимални промени.

Швеция вече е световен лидер в чистата енергия. През 2015 г. шведският премиер Стефан Льовен обяви, че страната му ще стане една от първите, свободни от нуждата от горива страни.
 

Проектът, разработен от "eRoadArlanda", е бил един от няколко опита на шведската транспортна администрация да създаде електрифицирани пътища. Той е част от усилията на страната да направи транспортната инфраструктура напълно независима от течните горива. Инициаторите смятат, че само основните пътища - около 3% от общата пътна мрежа - ще трябва да бъдат променени, за да се намалят въглеродните емисии.
БГНЕС