В повече селища във Франция ще се произвежда шампанско
В повече селища във Франция ще се произвежда шампанско / снимка: БГНЕС
Френските власти планират да разширят територията, от която винопроизводителите имат право да наричат произведеното от тях вино шампанско. Париж е принуден да предприеме тази стъпка на фона на голямото търсене на скъпи пенливи напитки.

Това ще бъде първото подобно разширение от 1927 г., отбелязва Би Би Си. В момента правото да наричат своята продукция с името шампанско имат само производителите от историческата област Шампан – това са 319 селища с обща площ 35 208 хектара.

Френският контролиращ орган INAO планира да разшири региона на Шампан, добавяйки към него още 40 общини с подходящи условия: 22 селища в долината на река Марна, 15 в Обе, две в Haute-Marne и една община в l'Aisne. Списъкът е съставен от експертна група на INAO. При избора си експертите са взели предвид всички аспекти на местната околна среда, включително почвата, за да се запазят необходимите изисквания за производството на шампанско, както и неговите особености.

Разширяването на територията за производство на шампанско ще бъде потвърдено със специален указ на френския Държавен съвет, който се очаква не по-рано от 2009 г. Най-вероятно новите лози ще бъдат засадени около 2017 г. През миналата година Франция е изнесла рекордните 150,9 милиона бутилки пенливо вино.