В ЧЕЗ има близо 5600 сигнала за кражба на ток от началото на годината
В ЧЕЗ има близо 5600 сигнала за кражба на ток от началото на годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 5 600 сигнала за нерегламентирана консумация на електроенергия са постъпили в ЧЕЗ от началото на 2011 г., показват данни на компанията.

Благодарение на подадената информация от граждани, от януари до ноември служители на компанията са извършили над 43 000 проверки. Най-често констатираното нарушение е вътрешната намеса - непломбирани или манипулирани електромери.

ЧЕЗ отчита около 16 млн. киловатчаса нерегламентирана консумация на електроенергия за периода. По съставените констативни протоколи тези загуби се равняват на приблизително 2,7 млн. лева.

"За съжаление, щетите от нерегламентираната консумация имат не само финансово отражение. Манипулирането на електромерите и незаконното присъединяване водят до намаляване на сигурността и качеството на захранването и влошаване на експлоатационните характеристики на мрежите. В борбата с подобен тип престъпна дейност е важно да бъде формирано будно обществено съзнание. Нашата компания отправя апел към всеки гражданин, станал свидетел на нерегламентирана консумация да подаде сигнал в полицията ", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

За последните три години и половина, от 2008 г. до сега, щетите от кражби и посегателства над съоръжения са за над 22 млн. лева. При други обстоятелства, тези средства биха могли да бъдат вложени в реновиране, развитие и модернизация на енергийните съоръжения и подобряване на услугите за клиентите.