Увеличиха бюджета  по de minimis за овце и кози майки
Увеличиха бюджета по de minimis за овце и кози майки / снимка: БГНЕС

Допълнителни 1,2 милиона лева ще бъдат отпуснати по de minimis за дребни преживни животни. Така досегашният бюджет на схемата се увеличава от 5 на 6,2 милиона лева, съобщиха от фонд "Земеделие".

Дават 26 млн. лв. на фермерите за овце и крави

Решението е взето на заседание на управителния съвет на фонда. На него е била определена и ставката за глава животно - 7 лв. за овца-майка или коза-майка, както и удължаване на срока за подаване на документи и изплащане на средствата - 19 юни 2015 година.

Средствата по този de minimis се отпускат на животновъди, отглеждащи най-малко 50 овце-майки или кози-майки, или общо поне 50 овце-майки и кози-майки в едно стадо. Условие за изплащането на помощта е фермерите да запазят 75 на сто от броя на животните, за които са получили финансиране до 31 август тази година.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2013 - 2015), припомнят от финансовата институция.