Дават 26 млн. лв. на фермерите за овце и крави
Дават 26 млн. лв. на фермерите за овце и крави / netinfo
Десислава Танева за промените
79918
Десислава Танева за промените
Бойко Синапов за агенцията по храните
Бай Наско за протеста в Хасково
  • Десислава Танева за промените
  • Бойко Синапов за агенцията по храните
  • Бай Наско за протеста в Хасково

Държавата отпуска допълнителна финансова помощ от 26 милиона лева за животновъдите. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след съвместната среща с премиера Бойко Борисов и представители на животновъдните организации и млекопроизводителите. След разговорите министър Танева обобщи част от решенията за проблемите на фермерите.

Първото от тях са промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като проектът ще бъде поместен за обществено обсъждане и така ще стартира процедурата за неговото одобрение.

Основната промяна в закона ще бъде, че всички ползватели на мери, пасища и ливади от общините и/или държавата, които или не притежават животни, или не притежават достатъчен брой животни според нормата в закона, ще бъдат задължени до определен срок - в проекта се предлага 2 февруари догодина, или да се снабдят животни, достигайки нормата, или договорите с тях ще бъдат прекратени.

Втората мярка е съгласно взети решения от Фонд „Земеделие" и съгласно промени, които ще бъдат предложени, по de minimis да бъдат разпределени по 7 лева на овца майка, а по помощта за млечното говедовъдство ще бъдат платени 100 лева на млечна крава. По помощта de minimis общият бюджет за това подпомагане е около 26 млн. лв. Предстои решението да се вземе от УС на земеделския фонд.

Дават 26 млн лв на фермерите за овце и крави
netinfo
В момента се подготвят и изменения по отношение на изискванията за БДС за млечните продукти, включително и въвеждането по предложение на националната асоциация на млекопреработвателите етикети с българското знаме за млечните продукти, които съдържат родно мляко.
Междувременно животновъдите хвърлиха вината за вноса на евтино мляко в България към директора на Българската агенция по безопасност на храните. „Този внос удря българския фермер и подбива цените", каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов.

„Агенцията по храните в момента не се върши работата. Заявихме и отново го заявяваме. Агенцията по храните осъществява занижен контрол на вносните продукти, имитиращи продукти и затова млечният сектор се намира в това положение", каза Синапов. Той изрази задоволство от заявената подкрепа от страна на премиера Бойко Борисов за българското животновъдство и фермерите.  Въпреки обещаната финансова помощ към сектора, някои фермери запазиха революционното си настроение.

Дават 26 млн лв на фермерите за овце и крави
netinfo
Атанас Къцов, известен като Бай Наско, е категоричен, че обявеният протест на входа на Димитровград в петък ще се състои. Той заяви, че разчита мерките, набелязани на срещата, да се осъществят, но по думите му фермерите са в такова състояние, че не могат да издържат.

„Протестът ще се състои. Може би на него ще се изброим, защото много от фермерите започнаха да продават животните, така че нещата са много сериозни", каза той. Къцов попита може ли изкупната цена на млякото да падне от 75 на 25 стотинки за литър и да се отглеждат животни.

В началото на месеца фермерите обявиха, че излизат на протести. Причината - ниската изкупна цена на млякото. Според производители има съмнения за картел между мандрите. От сектора се оплакаха, че не може килограм овче сирене да се продава за 18 лева за килограм, а литър прясно мляко да се изкупува за по-малко от 1 лев.