Увеличават заплатите в бюджетната сфера
Увеличават заплатите в бюджетната сфера / netinfo

Увеличение на заплатите до 430 лева на работещите с трудов договор и на заплатите до 375 лева на работещите в бюджетната сфера прие правителството. Така кабинетът компенсира загубите на хората с такива доходи от въвеждането на плоския данък.

С увеличението средната месечно брутна заплата в секторите, финансирани чрез бюджетите на общините, става 332,40 лева. в здравеопазването, 319,11 лв. в отбраната и сигурността, 409,18 лв. в културната сфера и 499,96 лв. в общинската администрация.

Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена в сферата на образованието, които прилагат системата на делегирани бюджети, самостоятелно ще определят числеността и средната месечна брутна заплата на работещите, съобразно утвърдените им разходи. Там, където системата на делегирани бюджети не се прилага, броят на персонала в детските градини и обслужващите звена и заплатата на едно лице ще определя от първостепенните разпоредители с бюджетни кредити.

Кметовете на общините ще определят числеността на работещите в делегираните от държавата дейности, специализираните институции и социалните услуги по методика, утвърдена от Министерството на труда и социалната политика.Необходимите допълнителни средства за заплати и осигурителни вноски са предвидени в националния бюджет.