Управлението на националните паркове не е ефективно, сочи одит
Управлението на националните паркове не е ефективно, сочи одит / снимка: Sofia Photo Agency

Одит на Сметната палата показва, че управлението на националните паркове не е ефективно и създава риск за съхранение на биологичното разнообразие в тях. Това съобщават от палатата. Одитът е част от съвместен одит за анализ и оценка на резултатите от управлението на защитените територии със статут на национални паркове и съхранение на биологичното разнообразие, в който участват Върховните одитни институции на Полша, Литва, Дания и Норвегия, Украйна, България и Хърватия.

След проучване на международното и националните законодателства на страните, участвали в съвместния одит, са формулирани общи цели, приоритети, обхват и критерии за анализ и оценка, които са взети предвид при изпълнението на одита от българската Сметна палата.

Националните паркове в България са три - "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан", с обща площ 193 047,9 хектара. Одитът е извършен, за да се оцени ефективно ли е управлението на националните паркове в България през периода 2010 г. - 2012 г. и постигната ли е основната цел за тяхното създаване - опазване на биологичното разнообразие в екосистемите и естествените процеси, протичащи в тях.

След 1999 г. извършваните промени в територията на националните паркове са само в посока на намаляване на тяхната площ. Най-голямо е намалението на площта на националния парк "Рила". Намалението на площта му възлиза на 24,90 на сто от определената с обявяването му площ.

Изграждането на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие започва по проект през периода 2004 г. - 2006 г., но не всички дейности са изпълнени и системата все още е в процес на развитие и оптимизация, сочи одитният доклад. Поради това не се наблюдават и оценяват всички индикатори за биоразнообразие, определени от Европейската комисия, съвместно с Европейската агенция по околна среда.

Предприетите действия от органите на управление на националните паркове не са своевременни. Липсват актуализирани планове за управление в парковете "Рила" и "Централен Балкан", което е предпоставка за неефективно управление за периода от 2010 г. до приемането на нов план, тъй като няма ясно и точно формулирани специфични цели и задачи.

Липсва финансова оценка за цялостното изпълнение на плановете, която да определи освен размера на необходимите ресурси за изпълнение на заложените мерки и дейности, също така и източниците за тяхното осигуряване.

Общият размер на изразходваните и отчетени средства от дирекциите на националните паркове за периода 2010 - 2012 г. възлиза на 13 842 000 лв., а средният размер на разходите за управление на 1 хектар площ в националните паркове варира от 47 лв. за "Рила", до 115 лв. - за "Пирин".

Най-голям е размерът на изразходените бюджетни средства през 2010 г. , през следващите две години размерът на разходите, финансирани от бюджета, намалява с 18 на сто. Намалението на средствата за управление на националните паркове от национални източници през периода 2010 г. - 2012 г. е индикатор за стремежа на правителството за финансиране на дейностите по опазване на околната среда, в т.ч. в областта на съхранение на биологичното разнообразие със средства от европейските фондове. Нарастването на относителния дял на фактически изплатените средства от финансовите инструменти на ЕС не е достатъчно да компенсира намалението на националния финансов ресурс.

В нито един от националните паркове не е спазено нормативно определеното изискване за максимално допустима площ на охранителните участъци от 1500 ха. Средната площ на един охранителен участък надвишава нормативно определената, като най-голяма е в "Централен Балкан" и възлиза на 1835 ха - с 18 на сто повече от определената. Създадената организация по планиране, кадрово осигуряване, документиране и отчитане на охранителната дейност не гарантира постоянна охрана и максимално покритие на охранителните участъци, в случаите, в които площта им надвишава нормативно определената.

Значителен е броят на прекратените административно наказателни преписки поради пропуски от страна на органа, който ги налага. Наложените административни наказания нямат възпиращ ефект върху потенциалните нарушители.