Управителят на БНБ с над 15 000 лв. заплата
Управителят на БНБ с над 15 000 лв. заплата / снимка: БГНЕС, архив

15 368 лева е месечната заплата на управителя на БНБ, подуправителите получават месечно възнаграждение от 13 173 лева, а членове на Управителния съвет на банката - по 4 391 лева.

Днес Управителният съвет на БНБ прие становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка, и предложи окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август 2015 г.

Докладът ще бъде в основата на плана за реформиране и укрепване на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г., допълват от Централната банка.

Оттам уточняват, че стартира официално процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки. Като първа стъпка в УС на БНБ одобри откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа.
Допълнително БНБ прие решение за определяне и оповестяване на възнагражденията на Управителния съвет на БНБ.

В съответствие с приетото решение месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет се определят в следните размери: 15 368 лева за управителя; по 13 173 лева за подуправителите; по 4 391 лева за другите членове на Управителния съвет.

Вчера новите подуправители на БНБ положиха клетва пред Народното събрание. Екипът на управителя Димитър Радев е съставен от Димитър Костов - управление "Банков надзор", Калин Христов - управление "Емисионно" и Нина Стоянова - управление "Банково".