Димитър Радев БНБ
Димитър Радев БНБ / БГНЕС
Лихвите по кредитите ще започнат да растат през 2019 година, но това ще бъде плавен и добре управляван процес. Тази позиция изрази управителят на БНБ Димитър Радев в предаването Годината. Той посочи, че депозитите в банките вече надхвърлят 71 милиарда лева, а общият размер на кредитите е вече 53 милиарда лева. Димитър Радев не се ангажира със становище дали през следващата годината България ще влезе в чакалнята на еврозоната, но поясни, че до официалното влизане във валутния съюз левът ще остане фиксиран към еврото.

Възможно ли е кредитът ни да поскъпне 5 пъти, докато го върнем?
 
„През 2018 г. няма да има резки движения в равнището на лихвите. Това, което обаче веднага трябва да се каже, е, че централните банки навлизат в период на нормализиране на паричната политика. Едно от нещата, които са свързани с това нормализиране на паричната политика, е увеличаването на лихвите. Това, обаче, ще започне през 2019 г. и ще бъде един много плавен и добре управляван процес“, посочи Радев.
 
На въпрос дали сега е времето за взимане на кредит, той беше лаконичен:
 
Който взима кредит, смята, че е най-доброто за него“, каза той.

Все по-малко българи задлъжняват, но размерът на дълга расте
 
„Когато говорим за лихвените равнища, аз имам предвид лихвените равнища, както по депозит, така и по кредити. Без резки движения 2018 г., плавно покачване, което ще започне не по-рано от 2019 г.“, допълни той.
 
По повод актуалната тема за биткойните, той ги определи като стока, с която се спекулира, а не пари.
 
„Това, което трябва да се каже, е, че един ден банките може да издават дигитални пари. Това ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Единственото общо между тези дигитални пари, които ще бъдат издавани от централните банки, и биткойна, е технологията, която е авангардна. Няма никаква друга прилика, така че биткойнът не може да замени парите“, каза още Димитър Радев.