Удължават срока за подаване на заявленията за обезщетения по лихвоточки

Удължават срока за подаване на заявленията за обезщетения по лихвоточки
Удължават срока за подаване на заявленията за обезщетения по лихвоточки / снимка: DarikNews
Удължават срока за подаване на заявленията за обезщетения по лихвоточки?
19686
Удължават срока за подаване на заявленията за обезщетения по лихвоточки?
  • Удължават срока за подаване на заявленията за обезщетения по лихвоточки?

Срокът за подаване на заявление за включване в окончателните списъци на притежателите на лихвоточки ще бъде удължен до края на тази година. Това предвиждат промени в Закона за уреждане правото на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, които бяха приети от парламента на първо четене.

Все още не е ясно дали последната дата за заявленията ще е до 21 ноември, както предлага независимият депутат Мария Капон, или до последните работни дни на декември, каквото е предложението на Захари Георгиев от левицата.

За да получат компенсация, според сегашните разпоредби собствениците на лихвоточки не трябва да имат имоти за над 40 000 лв. С промените, внесени от левицата, се предлага този праг да се вдигне на 60 000 лв.

„Не трябва да скрием това, че за да се стигне до днес, в последната минута на дейността на този парламент да бъдат правени тези промени ние имаме вина, тъй като много дълго време това е един от законопроектите при последната промяна, която беше правена, той престоя между първо и второ четене близо година, без да бъде разгледан ", призна по време на дискусията Яни Янев от НДСВ.

Ако поправките бъдат приети и на второ четене, вече за компенсации от притежаваните лихвоточки могат да претендират и роднини по съребрена линия до трета степен на хора, които нямат преки наследници. Така ще могат да се обезщетяват племенници например. Досега прехвърлянето в такива случаи  беше възможно само на брат или сестра.