Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок ще струва 500-600 млн. евро
Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок ще струва 500-600 млн. евро / снимка: Sofia Photo Agency

Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва между 500 и 600 млн. евро. Тава заяви Станислав Антипов, зам. генерален директор на "Росенергоатом", предаде БГНЕС.

В структурите на "Росенергоатом", се намират изследователските организации, които навремето са се занимавали с проектирането на двата български хилядника, разположени на площадката в Козлодуй. Лицензи на пети и шести блок изтичат съответно през 2017 и 2019 г.

Антипов отбеляза, че българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока. В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. В България процедурата е стартирала през 2012 г.

"Росенергоатом", е организацията, която се е занимавала с удължаване на живота на всички руски ядрени блокове почти навсякъде в резултат на нейната дейност животът на ядрените централи е удължен с 10 и повече години. Компанията "Росенергоатом" работи не само на руския пазар, но е търсена и за консултации и в чужбина, както на места, където работят ядрени централи по руска технология, напр. Чехия.

На въпрос на БГНЕС дали е оптимист относно удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" Антипов отговори: "Абсолютно. Животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта ние не трябва да бъдем ограничавани във времето, за да проведем всички необходими процедури, които ще докажат тяхната надеждност". Той е категоричен че 5-и и 6-и блок, след като бъде удължен животът им, могат да работят още 15 до 20 години. Антипов подчерта, че изследванията, които се провеждат са изключително строги. Първият етап е стартирал през април 2012 г и в края на миналата година "Росенергоатом" е предал съответната документация на българския регулаторен орган - Агенцията за ядрено регулиране.

От тук нататък АЯР трябва да се запознае с документите, което ще отнеме около шест месеца, и да стартира следващите етапи на процедурата за удължаване на живота на двата блока.