Тютюнопроизводителите отменят протестите, мислят варианти за разпределение на парите за сектора
Тютюнопроизводителите отменят протестите, мислят варианти за разпределение на парите за сектора / снимка: БГНЕС

Тютюнопроизводителите отменят планираните протести. Те и земеделският министър обсъдиха нови предложения за начина на разпределение на средствата за сектора. Те няма как да бъдат приложени тази година, но ще се знае в каква посока трябва да се върви през следващите, каза Танева.

Според агроминистъра най-малките производители са и най-уязвимите. Затова те трябва да бъдат подкрепяни. Танева обяви, че са разгледани четири предложения, по които ще работи, за да се намери най-добрият вариант за изчисление, а на 5 март срещите с тютюнопроизводители ще продължат.

Сред предложените варианти са да има таван на плащанията при отделните сортове, както и изчисляване на субсидията за дребните производители спрямо произведеното от тях количество. Промяната на рамката на рефернтния период и незачитането на 2009 г. също е сред обсъжданите предложения. Причината е, че тогава е имало възможност за т.нар. "кухи обеми".

След срещата с екипа на Министерството на земеделието и храните, зам.-председателят в оставка на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков обяви, че готвените протести се отменят, но тютюнопроизводителите остават в стачна готовност. "Предстои още една среща за разпределението на средствата за референтния период. Искаме те веднъж завинаги да бъдат определени, а не всяка година да се караме с министерството", подчерта Кичуков.

Той допълни, че от срещата и двете страни излизат еднакво недоволни, защото средствата на тютюнопроизводителите у нас никога не могат да достигнат нивата на тези от ЕС.