Търсят политическо решение за частното тото
Търсят политическо решение за частното тото / netinfo

За либерализацията на пазара на лотарийните, тото и лото игри ще се вземе политическо решение. Това съобщи председателят на Държавната комисия по хазарт Димитър Терзиев пред депутатите от антикорупционната комисия в парламента. На тях той представи последния вариант на промените в закона за хазарта подготвяни от междуведомствена работна група.

Все още няма консенсус по въпроса лотарийните, тото и лото игри дали трябва да са само държавен монопол или да се разреши навлизането на частни оператори на този пазар. От Българския спортен тотализатор предлагат тази хазартна дейност да се от предприятия на Министерството на финансите и Държавната агенция за младежта и спорта.

За отпадане на този текст от закона е Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри. Депутатите от антикорупционната комисия гласуваха да се ускори съгласуването на проекта и в най-скоро време той да бъде внесен за обсъждане от Народното събрание.

Една от основните промени в него е регламентирането на интернет залаганията.

Председателят на Държавната комисия по хазарт Димитър Терзиев обясни, че IT специалисти работят също по законопроекта, за да предложат най-правилния начин за регулиране на хазартните игри в електронната мрежа.

Между 200 и 250 милиона лева годишно се изчисляват интернет залаганията и тези пари изтичат в чужбина, уточни Терзиев. Внесените в бюджета данъци от хазартна дейност през миналата година са над 70 милиона лева. От тях 50 милиона лева са от държавното тото и Еврофутбол.