Търговски център и петзвезден хотел в Пловдивския панаир
Търговски център и петзвезден хотел в Пловдивския панаир / netinfo

С изграждането на пететажен търговски център върху 20 декара на мястото на 15-та палата ще стартира мащабната инвестиционна програма на панаира. Тя предвижда усвояването на 150 млн. лева за пет години. Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на националния изложбен център Георги Гергов. Строителството ще започне след есенния панаир, а разгърната площ на новия комплекс ще бъде 82 000 кв.м.

Още две панаирни палати – 10-та и 12-та, ще бъдат съборени, а на тяхно място ще се вдигат двуетажни. Така ще се компенсира заемането на 20 декара изложбена площ от търговския център и няма да пострада основният предмет на дейност, заяви Гергов. Панаирът планира и изграждането на петзвезден хотел на празния терен на 1-ва палата, както и ремонт на панаирното езеро и създаване на атракцион там.

Сега изграждащият се седеметажен паркинг ще влезе в експлоатация заедно с бъдещия търговски център, като от него директно ще се влиза в търговските площи. Планира се изграждането и на още един паркинг от южната страна на новия комплекс.

Реализацията на най-мащабната инвестиционна програма от създаването на панаира няма да обърне структурата на капитала в полза на частния инвеститор в него, подчерта Гергов, който чрез смесеното дружество с община Пловдив придоби 49 % от дружеството. Инвеститор ще бъде самият панаир, а финансирането ще дойде от банкови кредити и от структурни фондове на ЕС.

До 20 дни се очаква Агенцията за кредитен рейтинг да е готова с кредитния рейтинг на панаира, което ще позволи дългосрочно привличане на евтин паричен ресурс.

Други новини от Пловдив