Туристите ще се отдръпнат от Средиземно море заради глобалното затопляне
Туристите ще се отдръпнат от Средиземно море заради глобалното затопляне / netinfo

Броят на туристите от Северна Европа, САЩ, Канада и Япония, почиващи в страните от Средиземноморието, рязко ще се съкрати през следващото десетилетие заради глобалното затопляне. До този извод са стигнали експерти от Програмата за защита на околната среда на ООН, Световната метеорологична организация и Световната туристическа организация, предаде БГНЕС, като се позова на ИТАР-ТАСС.

Повишените температури на планетата ще доведат до развитието на националния туризъм в Северна Европа, САЩ, Канада и Япония, а местните жители ще предпочитат да почиват в „домашните курорти“. Климатичните промени ще доведат до намаляване на търсенето на самолетни билети за дестинациите между Европа и Северна Америка, между Азия и Средиземноморието, а също така ще създадат заплаха за съкращаване на работни места в страните, специализирали се в туризма.

„Географското и сезонното преразпределение на туристическите потоци много сериозно ще засегне отделни курорти и страни от средата до края на този век“, се подчертава в доклада на експертите.