Тристранката обсъжда условията за внос на чужди работници
Тристранката обсъжда условията за внос на чужди работници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тристранката обсъжда условията за "внос" на чужди работници
81939
Тристранката обсъжда условията за "внос" на чужди работници
  • Тристранката обсъжда условията за "внос" на чужди работници

Работодателите у нас ще могат да наемат висококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз по улеснена и съкратена процедура - това предвиждат промени в наредбата, уреждаща условията, при които се издават разрешителни за работа на чужденци.

Проектът ще бъде разгледан на заседание на тристранния съвет, заедно с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Данъчният законопроект предвижда възможност всяка община да решава, дали да въведе допълнителен данък върху доходите на жителите в размер до 2 процента.

Заради бързото развитие на IT сектора у нас и нарастващото търсене на специалисти, правителството предлага облекчаване на процедурата, по която даден работодател ще може да си "внесе" работници от чужбина.

Работодателят няма да бъде задължен да провежда "пазарен тест" или търсене на българин със същата квалификация, преди да поиска издаването на разрешително за работа на чужденец.

Въвеждат се и допълнителни изисквания към договора и заплащането за внасяните работници - договорът да е за не по-малко от 12 месеца, а заплатата да е равна на минимум 3 средни брутни заплати за страната, въз основа на данните от последната година.

За да не се допуска безконтролно наемане на работници от трети страни, ще има списък на професиите, за които ще се прилага облекченият режим. Той ще бъде актуализиран всяка година, а първият такъв списък ще бъде подготвен до края на януари догодина.
По данни на Агенцията по заетостта през първите 6 месеца на тази година у нас са издадени разрешителни за работна на 70 чужденци, като повече от половината са IT специалисти.