Три от родните индекси стъпиха на зелено
Три от родните индекси стъпиха на зелено / снимка: Sofia Photo Agency

Три дни бяха необходими на инвеститорите да се размърдат. На четвъртия някои от тях си припомниха как се търгуват акции, при това не само на теория и внесоха ритъм в по августовски задрямалата търговия.

Оборотът от сделките с ценни книжа в четвъртък не бе висок, но бе дело на интересни ходове по позиции не само на големите компании, а и на такива, оставали досега встрани от полезрението на играчите.

Като цяло обликът на търговията бе позитивен, сините чипове се стабилизираха около позициите си като някои то тях дори записаха ръстове. Единствен широкият измерител не успя да се качи на влака към зелената територия, но и утре е ден за търгуване.

Представянето на четворката индекси в днешния ден е следното:

SOFIX добави 0.11% до 1025.60 пункта.

BG40 загуби 0.27% до 251.65 пункта.

BGREIT качи 0.78% до 86.79 пункта.

BGTR30 повиши нивото си с 0.15% до 663.42 пункта.

Оборотът надхвърли 3.3 млн. лв., като 607 хил. лв. направи пазарът на компенсаторни инструменти, 307 хил. лв. бе приносът на сделките с облигации, а имотният сектор се включи с 826 хил. лв. оборот.

Най-ликвидната акция бе тази на Химимпорт АД. Най-много, при голям обем, поскъпна производителят на медицински консумативи Медика АД, а топ понижението направи компанията, която бутилира минерална вода Девин АД. Броят на сключените сделки на пода на борсата днес е 696, показват статистиките на сайта DarikFinance.bg.

Компанията за лекарствени средства и медицински консумативи Медика АД оглави отбора на печелившите с прехвърлянето на 1 480 ценни книги в две сделки. Те преминаха на средна цена 3.50 лв. за лот, което е ръст от 3.31%.

Като колос се представи в търговията и Доверие - Обединен Холдинг АД, който даде на инвеститорите си печалба от 1.50% до 6.69 лв. средна цена на акция. Пазарната оценка скочи при реализацията на стабилно количество книжа – 8 994 лота.

Добро представяне направи и Оловно цинков комплекс АД, който поскъпна с 0.56% до 28.62 лв. средно за лот, при изтъргувани 1 635 акции.

На положителна територия се търгуваха още Неохим АД, Индустриален холдинг България АД, Софарма логистика АД. Шуменското Алкомет АД направи впечатление с немалкия брой книжа, които минаха през ръцете на брокерите - 23 921 лота. Цената им се покачи с 1.85% до 5.32 лв. средно за акция.

Метизи АД - Роман също се търгуваха на плюс, при това след сделки за 2 хил. акции. Средната цена по позицията се установи на 1.50 лв., което покачване от 6.61%.

Мечите настроение не пуснаха обаче акциите на компании като ТБ Централна кооперативна банка АД, Българска роза-Севтополис АД, Енемона АД . Банката понижи пазарната си капитализация с 1.10% до 3.62 лв. средно за лот, след като в търговията преминаха 11 169 нейни книжа.

Казанлъшкото дружество се вписа с покупко – продажбата на 5 240 акции, които понижиха цената по позицията с 3.32% до 1.60 лв. средно за лот.

Инженеринговата компания с проекти в енергетиката пък поевтиня с 0.58% до 17.08 лв. средна цена за акция, при изтъргувани 6 531. Неотдавна стана ясно, че дружеството е поело поръчката за енергийно саниране на обществени сгради в провинцията.

В същото време днес на борсата се качи негов конкурент в енергийния бранш - Капман Грийн Енерджи Фонд АД. Дружеството пусна на борсата 500 хил. акции с номинал 1 лв. но не бе обект на сделки в деня на борсовия си дебют.

В отбора на губещите днес влязоха още Тодоров АД, Мостстрой АД, ЗД Евро инс АД.

Акция на деня

В сезона на големите жеги, когато според мениджърските прогнози потреблението на бутилирани минерални води е високо и напитките се харчат повече от всякога, един от лидерите в производството на живителната течност у нас Девин АД е обект на разпродажби.

Цената по позицията се срина със 7.83% до 3.70 лв. средно за акция. Играчите си прехвърлиха 3 139 негови акции, като денят започна на цена 3.95 лв. за акция и премина през дъно от 3.65 лв. за лот, достигнато без колебание в посоката към края на сесията.

DarikFinance.bg