Технически проблеми намалили руския газ към България, няма основание за притеснение
Технически проблеми намалили руския газ към България, няма основание за притеснение / снимка: БГНЕС
Доставките на газ към България са намалени, няма основание за притеснение
75893
Доставките на газ към България са намалени, няма основание за притеснение
  • Доставките на газ към България са намалени, няма основание за притеснение

Доставките на природен газ от Русия към България са намалени поради технически проблеми и страната ни тегли между 1 и 2 милиона кубически метра газ от хранилището в Чирен, за да компенсира недостига, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Васил Шонов.

Той увери, че проблемът ще бъде разрешен в най-скоро време, а при надвишаване на капацитета на хранилището топлофикациите ще преминат на мазут.

"Какво ще стане, ако налягането продължи да пада и съответно колкото по-малко газ може да се изтегля от тръбата, толкова повече ще трябва да се използва газът от находището в Чирен. Максималният дневен дебит на количеството газ, което може да се тегли от хранилището в Чирен е около 4.1 млн. куб. м. газ. Когато той се надвиши ще трябва да преминем към първата стъпка от кризисния план, който е разработен и съгласуван, която изисква преминаване на топлофикациите към мазут", каза Щонов.

Той подчерта, че според очакванията вероятността това да стане е много малка.

На този етап няма основание за притеснение, категоричен бе енергийният министър. Щонов обясни, че информацията се следи внимателно и медиите и обществото ще бъдат информирани своевременно за развитието по въпроса.