Съветниците от БСП и ГЕРБ ще подкрепят СО да подари парното на държавата
Съветниците от БСП и ГЕРБ ще подкрепят СО да подари парното на държавата / netinfo

Столичните общински съветници от БСП и ГЕРБ ще подкрепят предложението за безвъзмездното прехвърляне на целия капитал на „Топлофикация-София" на държавата. Предложението на ръководството на Столичната община ще бъде гласувано на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.

Общинският съветник от БСП Петър Корумбашев изрази надежда, че общинските съветници ще достигнат до консенсус да се вземе това решение, за да може да се върви към варианта за един собственик, в случая собственик с повече права, и той да може да гарантира спокойствието на софиянци, за да не се притесняват дали ще има топлоподаване през зимата или не.

За общинските съветници ще бъде тежко да вземат това решение, но ще го вземем, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ. Според него въпреки специалното изискване за мнозинство, такова мнозинство ще се събере. “Ще вземем това решение, защото потребителите имат не само задължение да плащат цената на услугата, но имат право и да я получават и просто няма време оттук нататък, време е да почнем отоплителния сезон”, каза Кирилов.

Дали общината губи или печели от едно подобно решение не е важно, важното е да спечелят потребителите, това каза секретарят на общината Росен Желязков. „Това не е популизъм, защото ако печелят потребителите, би спечелило и самото дружество, а дружеството има нужда да функционира нормално, за да стигне до онази фаза, при която произвеждайки достатъчно електрическа енергия, да може да подава по-евтина топлинна енергия”. Ние трябва да вървим в тази посока, защото всички топлофикационни дружества в Европа работят в името на потребителите и работят много по-ефективно от “Топлофикация”, каза Желязков. „Концентрирането на управленския ресурс, на собствеността в един субект – било то държавата, която много по-големи възможности от общината, ние го разглеждаме на този етап като единственото оптимално решение”, обясни Росен Желязков.