Сърбия влага 200 млн. евро в магистрала до България
Сърбия влага 200 млн. евро в магистрала до България / netinfo

През следващата 2009-та година Сърбия ще инвестира 600 млн.евро в изграждането на пътната инфраструктура на страната, съобщава агенция БГНЕС.

Директорът на дружеството "Путеви Сърбие" Зоран Дробняк заявява, че по 200 млн евро ще бъдат инвестирани в трите основни магистрали от Коридор №10 - от Хоргош до Нови Сад, от Ниш до македонската граница и от Ниш до Димитровград /до българската граница, бел.ред./.

Според него изграждането на коридор №10 трябва да приключи най-късно до четири години, за което са необходими 1.75 млрд евро. Той очаква инвестицията да се върне през следващите десет години чрез събирането на пари от винетки и таксите при използването на магистрали.

Зоран Дробняк смята за наложително да започне изграждането на магистралата Белград - Чачак и за това очаква да започнат преговори с банките още следващата година. "За да има икономическа изгода от една магистрала през нея трябва да минават около 12 000 коли дневно", каза той и уточни, че в някой отсечки по сръбските магистрали този трафик достига до 27 000 автомобила за 24 часа.

Дробняк смята, че до 2-3 години трябва да се вземе решение и по въпроса дали има икономическа изгода от изграждането на магистрала от Чачак до черногорската граница.