Строят подстанции по Черноморието
Строят подстанции по Черноморието / netinfo

Нова подстанция високо напрежение ще обезпечи сигурното и безаварийно електрозахранване на курортен комплекс “Слънчев бряг" и ще стабилизира електроснабдяването на град Несебър. Националната електрическа компания започва строителството на подстанция “Слънчев бряг – запад”. Проектът трябва да бъде завършен за 8 месеца.

Изграждането на подстанция “Слънчев бряг - Запад” 110/20 киловолта е началото на широка инвестиционна програма на НЕК за разширяване на преносната мрежа, за да се отговори на повишаващия се ръст на потребление на електроенергия.

През последните години усиленото строителство на хотели, промишлени и жилищни сгради в бързо развиващия се черноморски регион, доведе до проблеми в електрозахранването и недостиг на мощности не само в големите, но и в по-малките населени места. Съществуващите в района подстанции не могат да покрият нарастващите му нужди, обясняват от НЕК.

След провеждане на открита процедура по изискванията на Закона за обществените поръчки за изграждане на подстанцията “под ключ” бе избрана фирма “АББ България” ЕООД. Проектът е на стойност около 4 мил. евро. Новата подстанция не само ще обезпечи сигурното и безаварийно електрозахранване на комплекса “Слънчев бряг”, но и ще стабилизира електроснабдяването и на град Несебър. Дължината на новия електропровод е 4 км и е на стойност 1 милион лева.

До края на годината ще стартира строителството на подстанции в района на град Созопол, курорт Пампорово, и реконструкция и разширение на подстанция “Златни пясъци”.

През 2007 – 2008 г. ще започне изграждането на нови подстанции в районите Разлог, Ихтиман, южната част на София, северната част на Пловдив, а също разширение на подстанцията в Банско.

Проектите ще бъдат финансирани със собствени средства на „Национална електрическа компания” ЕАД, както и с външни привлечени средства.