Строители искат законови промени
Строители искат законови промени / netinfo

Промени в Закона за обществените поръчки и нов Закон за устройство на територията поискаха от Националната асоциация на строителите на жилища. От бранша обясниха, че само по този начин може да се премахнат корупционните практики при печеленето на обществени поръчки, както и да се насърчат инвеститорите. От асоциацията настояха и за среща с новия министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Основните критики към Закона за обществените поръчки са, че той позволява да се обявяват критерии, които много често са адаптирани към определени фирми, твърдят строителите на жилища. Кои са тези фирми и защо едни и същи печелят обществените поръчки през последните няколко години, от бранша не пожелаха да огласят. Според председателя на асоциацията Пламен Бенински е наложително да бъдат направени следните законодателни промени: първо, да се намалят още случаите, в които е възможно законът да не се прилага; второ, да има персонална отговорност за нарушителите на закона; трето, да се регламентират критериите за оценка на тръжните предложения, защото по думите му, там стават най-големите машинации.

По отношение на Закона за устройство на територията бе поискано да се направят корекции, които да облекчат максимално инвеститорите, особено за нови промишлени производства. „В момента процедурата е невъзможна, изгонили сме всички възможни инвеститори. Ако нови дойдат, ще стане същото и с тях", каза Бенински.

От бранша бяха категорични, че по-ниските цени на жилищата не са довели да фалита или „изяждането" на по-малките строителни фирми. Въпреки това Бенински призна, че само в столицата предстои да бъдат купени 3000 апартамента от голям финансова институция, чието име обаче не назова. Работят си хората по тяхната програма, имат пари - изкупуват, живи и здрави. Аз бих правил същото, ако имах възможност, но нямам тези пари, коментира Пламен Бенински.