Страните от еврозоната гарантират ликвидност на затруднените банки
Страните от еврозоната гарантират ликвидност на затруднените банки / снимка: БГНЕС

Лидерите на 15-те страни от еврозоната се договориха да осигурят гаранции, за да помогнат да се увеличи ликвидността на банките и да рекапитализират тези, които имат нужда. Това каза белгийският финансов министър Дидие Рейндер, предаде Ройтерс.

Той заяви това след срещата на високо равнище на Еврогрупата, състояла се в Париж. Рейндер уточни, че през следващите дни страните от еврозоната ще обявяват какви мерки ще вземе всяка една от тях в собствения си финансов сектори. Белгийският министър добави, че се надява скоро да бъдат променени и счетоводните разпоредби.

Британският премиер Гордън Браун прогнозира, че в идните дни ще се възвърне доверието към финансовата система, предаде Франс прес. Той говори пред журналисти след като се включи в извънредната среща на високо равнище на страните от еврозоната, организирана в Париж от френския президент Никола Саркози.

Великобритания не е член на Еврогрупата, но британският премиер пристигна в Париж, за да представи пред колегите си от 15-те страни от Европейския съюз британския план за спасяване на банковия сектор.

Убеден съм, че през следващите дни доверието в банковата система ще бъде възстановено, каза Браун, след като напусна срещата. Решенията, които ще вземем през следващите дни, ще се отразят на следващите три години, каза Браун.