Старозагорски ветеринари протестираха символично
Старозагорски ветеринари протестираха символично / снимка: DarikNews.bg, Невена Божкилова

Старозагорските частнопрактикуващи ветеринарни лекари предприеха символични стачни действия. Те връчиха на ръководството на РВМС - Стара Загора декларация с исканията си и уведомление за неизпълнение на задълженията по договора от страна на държавата. На 21-ви август старозагорските ветеринари ще участват в протеста в село Крън, Казанлъшкo, където ще се съберат представители на осем регионални ветеринарни колегии от Южна България.

До прекратяване на протестите ветеринарите ще носят лентички „Протест" по време на работа, разясни председателят на старозагорската областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Трайко Алчев.

“Ветеринарната практика трябва да бъде независима. Ние сме свободна професия. Не да бъде назначен на трудов договор и работодателят да му казва какво той трябва да прави, а трябва да си е практикуващ ветеринарен лекар, член на Българския ветеринарен съюз”, каза той.

Ветеринарните лекари настояват да им бъдат върнати базите, които им се полагат по закон, за да се създадат колективни практики и да се осъществява качествен контрол над животните. В противен случай Българският държавен стандарт, който ще бъде въведен за млечните и животински продукти, ще бъде безсмислен, коментира д-р Стефка Дюлгерова член на Националния съвет на Българския ветеринарен съюз.