Станишев: Очаквам икономически ръст и през следващото тримесечие
Станишев: Очаквам икономически ръст и през следващото тримесечие / netinfo

Има основание да очакваме ръст на икономическия растеж на страната ни и през следващото тримесечие на тази година, обяви министър-председателят Сергей Станишев пред студентите и преподавателите от УНСС при откриването на учебната година във висшето учебно заведение и добави:

За второто тримесечие икономическият растеж е 7,1, което е също изключително важно и продължава тенденцията от началото на годината. Вярвам, имаме всички основания, и през третото тримесечие да очакваме значителен икономически растеж, защото тогава ще се отчитат резултатите от селскостопанската реколта и от износа на българската селскостопанска продукция, а досега сме изнесли около 900 хиляди тона зърно, за разлика от миналата година, когато се наложи да внасяме.

Икономиката върви добре. Имаме добри нови и по отношение на инфлацията, защото последните данни за август са, че по националния индекс инфлацията е 0,1%, а по хармонизирания европейски е отрицателна – имаме дефлация за август. Сигурно някои няма да бъдат щастливи от тези данни, защото трудно могат да ги използват политически, важното е, че страната ни се развива постъпателно.