Станишев: Газовият конфликт ще даде нов тласък на Набуко
Станишев: Газовият конфликт ще даде нов тласък на Набуко / БГНЕС
Газовата криза, възникнала между Русия и Украйна и превърнала значителна част от Европа в заложник на този конфликт, ще даде нов тласък за реализацията на проекта за газопровод "Набуко". Това заяви пред грузински журналисти българският министър-председател Сергей Станишев в Будапеща, където се провежда среща на високо равнище, посветена на газовият проект.

Газопроводът "Набуко" е много важен проект и Чехия ще положи всички усилия за неговата реализация", заяви по-рано чешкият премиер Мирек Тополанек, чиято страна председателства Европейския съюз. "Приемайки на форума в Будапеща политическа декларация в подкрепа на този проект, ще изпратим послание до ЕС за необходимостта от политическа подкрепа за "Набуко", добави той.

Унгарският премиер Ференц Дюрчани поиска Европейският съюз да деблокира 200 до 300 милиона евро за изграждането на газопровода "Набуко", чиято цел е да заобиколи Русия, снабдявайки Европа със синьо гориво. "ЕС трябва да финансира поне началния етап на проекта с кредити и от собствения си бюджет", заяви Дюрчани при откриването на конференцията в Будапеща, като подчерта, че проектът "Набуко" е свързан с енергийната сигурност на цяла Европа. Проектът все още чака инвестиции, за да събере необходимите 8 милиарда евро за цялостното му финансиране.

САЩ подкрепят идеята за създаване на международен координационен орган по проекта за газопровод "Набуко", заяви помощник-държавният секретар на САЩ Матю Брайза на срещата в Будапеща, посветена на изграждането на тръбопровода. "Би било добре, ако се създаде международен координационен орган за "Набуко" и тази инициатива получи развитие", каза той. По думите на Брайза, ако макроикономическите условия започнат да играят определяща роля в бъдеще, тогава "Набуко" го очаква успех. Тръбопроводът позволява да се транспортира с 40-50% по-евтин газ от Ирак, Египет, каза той.

В Будапеща премиерът Сергей Станишев договори с президента на Азербайджан Илхам Алиев през следващата седмица газовите компании на двете държави да започнат преговори за доставката на 1 млрд. куб. м природен газ годишно.

"Набуко" е съвместен проект на газовите компании на България, Турция, Румъния, Унгария и Австрия. Предвижда се газопроводът да свърже централноевропейските страни със страните от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия. Той е с дължина 3300 км и капацитет 31 милиарда куб. м. газ. Ориентировъчната му цена е 7,9 милиарда евро, припомня БГНЕС. За момента няма яснота относно източниците на газ за тръбата. Със сигурност се знае, че Азербайджан може да предостави определено количество, но то може да напълни не повече от една трета до половината от нейния капацитет.