Стачката в железниците продължава и на студентския празник
Стачката в железниците продължава и на студентския празник / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стачката в железниците продължава и на студентския празник
47866
Стачката в железниците продължава и на студентския празник
  • Стачката в железниците продължава и на студентския празник

Влаковете в БДЖ няма да се движат и на 8 декември, въпреки поредната „конструктивна среща", както беше определена от синдикати и ръководство. След 5-часови разговори двете страни имат още спорове по текстове от Колективния трудов договор.

След срещата Петър Бунев повтори новината, която синдикатите съобщават вече четиринадесет дни: „Стачката продължава". Той допълни, че до трайно споразумение не се е стигнало.

Спорни са две основни теми – въвеждането на бонусната система и намаляването на годишния платен отпуск в БДЖ от 22 на 20 дни.

За какво ръководството на холдинга няма да отстъпи обобщи председателят на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров: „Отпуските да бъдат приведени до законовите отпуски, обезщетенията за напускане да бъдат сложени в разумни граници малко над Кодекса на труда, социалните плащания да бъдат обвързани с финансовите резултати и на трите дружества, да отпаднат всички синдикални привилегии, бонусната система да бъде разработена до 1 април, да бъде тествана до 1 юни и да бъде внедрена от 1 юни". Владимиров каза, че трябва да се уточни каква ще е продължителността на Колективния трудов договор.

Разговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ продължават и на 8 декември в присъствието на представител на транспортното министерство.

Нередовно призоваване на стачници в железницата отложи началото на процеса, който трябва да установи дали е законен протестът в БДЖ. Ръководството на компанията заведе искове срещу 63-ма служители от различни поделения в страната и столицата. По време на днешното заседание на съда беше установено, че 11 от стачниците не са призовани по законно установения ред, като някои от тях са получили призовките си на работното място, т.е. от работодателя, който ги съди, вместо на домашен адрес. Адвокатите на всички работници твърдят и че не са получили и копие от исковата молба на превозвача. Съдът насрочи следващото заседание по делото на 1 февруари 2012 г.