Стабилизиране на изкупната цена на млякото поискаха млекопроизводители
Стабилизиране на изкупната цена на млякото поискаха млекопроизводители / снимка: БГНЕС
Стабилизиране на изкупната цена на млякото поискаха млекопроизводители
31657
Стабилизиране на изкупната цена на млякото поискаха млекопроизводители
  • Стабилизиране на изкупната цена на млякото поискаха млекопроизводители

Стабилизиране на изкупната цена на кравето мляко на 33 евроцента (66 стотинки) за литър поискаха млекопроизводителите. За биволското мляко цената трябва да бъде минимум 1,50 лева за литър. От бранша настояха още за по-лесен достъп до кредитиране и данъчни облекчения. Ако не се чуят исканията им, от млекопроизводителния бранш за пореден път заплашиха с протести.  За първите четири месеца производството на мляко у нас е намаляло с 9,7%. Ето аргументите на Людмила Тодорова, председател на Съвета на българските аграрни организации, Атанас Къцов, млекопроизводител от Пловдив и Мария Степанчева, млекопроизводител от Стара Загора:

„Често казват - статистиката е като бикините, тя показва много, но скрива най-важното. Така и тука, това което не е показано, са останалите помощи, които млекопроизводителите в останалите европейски страни получават. Както виждате България се нарежда в една от страните с най-ниски цени на млякото при недостатъчно производство, което е парадокс".

„Още 1997 година, когато започнахме протестите поискахме гаранционен фонд от 100 млн. лв. за тези малки и средни фирми, за да могат те да се използват, защото никоя банка не иска да ти обезпечи кредита. Те искат обезпечение - нито кравите признават, нито оборите".

„Как да съществуваме. Затова ще ядем боклуци, които ни внасят тези, които не ги дават на собствената си страна за храна, ние тук си ги ядем и си храним децата. Затова слушам статистиката, че ние сме на първо място по сърдечно-съдовите заболявания. Е как няма? Септември ние ще бъдем принудени да излезем на улицата и да не се приберем. Ще стане вариантът по-страшен и от Гърция може би".