Спряха обществената поръчка за личните документи за 500 млн. лв.
Спряха обществената поръчка за личните документи за 500 млн. лв. / БГНЕС, архив
Спряха обществената поръчка за личните документи за 500 млн. лв.
84423
Спряха обществената поръчка за личните документи за 500 млн. лв.
Спряха обществената поръчка за личните документи за 500 млн. лв.
  • Спряха обществената поръчка за личните документи за 500 млн. лв.
  • Спряха обществената поръчка за личните документи за 500 млн. лв.

Кабинетът прекрати обществената поръчка за изработка на новите лични документи на стойност 500 милиона лева.

Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет.

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че предстои преструктуриране на печатницата на БНБ, от която ще се отдели ново търговско дружество, управлявано от МВР.

Според него е възможно то да поеме изработката на нови лични документи. Министърът допълни, че тази и други спрени процедури ще се повторят по правилата на новия Закон за обществените поръчки.

Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от "Хемус"

Обществената поръчка за новите лични документи беше обявена скоро с цена 500 милиона лева. Според критериите й новите лични документи трябваше да са с чип и да започнат да се издават от 2017-а година. Днес обаче Министерският съвет спря обществената поръчка, а финансовият министър Владислав Горанов обясни, че тя ще се структурира по нов начин:

"Говорим за търговско дружество, което ще се отдели от печатницата на БНБ и което максимално бързо ще отиде към МВР и през него - с ресурсите, които то има, може да се използва за организация на този процес. Ще се получи значително спестяване, най-малкото заради това, че доста излишна печатарска техника, която и в момента печата български лични документи, и човешки ресурси, и материална база ще бъдат използвани за организиране чрез държавата и от държавата на този процес".

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че държавното предприятие „Център за предоставяне на услуги" ще е с предмет на дейност регистрация и пререгистрация на коли и лични документи. По думите й то ще бъде възложител и таксите от предоставяните услуги ще отиват при него:

"За да можем отново да бъдем по-оперативни, а не сега средствата да отиват в държавния бюджет. Всички такси, които ние събираме от услугите, да остават в предприятието, за да може да се инвестират в подобряване на услугите".

Горанов допълни, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил спирането и на обществена поръчка на Югозападното горско държавно предприятие за горска инфраструктура и пътища за 95 милиона лева.