Според Орешарски няма сериозни аргументи за президентското вето на бюджета
Според Орешарски няма сериозни аргументи за президентското вето на бюджета / снимка: БГНЕС

Според премиера Пламен Орешарски няма сериозни аргументи за президентското вето на прочените в закона да бюджета за тази година. Той изрази надежда ветото да бъде преодоляно в пленарната зала, предаде БТА.

По думите му работодателските организации и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество имат единодушно мнение, че актуализацията е необходима. Според Орешарски в становището на президента се вижда "или учудващо непознаване на бюджетна материя, или умишлено манипулиране".

"Надявам се утре преодоляването на ветото да бъде факт, за да можем действително да променим някои политики, които никой не харесваше последните три години и половина, в това число и ръководството на ГЕРБ, уволнявайки бившия съставител на този бюджет", допълни Пламен Орешарски.

Той каза още, че не се изменя лимитът на нетния дълг, което означава, че няма да има нов дълг. Единият милиард, който предстои да се емитира, е дълг, с който ще се изплатят стари дългове. Това не е дълг на нетна основа, обясни министър-председателят.

Той присъства на празника Успение Богородично в Троянския манастир по покана на патриарх Неофит. На срещата с партиарха двамата са разговаряли за проблемите на църквата, за помощта, която държавата е оказвала и в миналото."Вярвам, че ще успеем да я оказваме и в бъдеще по отношение опазване на храмовете", каза още Орешарски.