След скандал между БСП и ГЕРБ Петкова отсече: Рискове за енергийната система няма
След скандал между БСП и ГЕРБ Петкова отсече: Рискове за енергийната система няма / БГНЕС

Българските граждани да бъдат спокойни, енергетиката е в стабилно състояние и няма никакви рискове за нея. Това каза ресорният министър в оставка Теменужка Петкова в парламента в отговор на твърдения на депутати от БСП.

БСП и ГЕРБ влязоха в спор в парламента има ли криза в електроенергийната система на страната. Социалистите алармираха, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога. Българските граждани да бъдат спокойни, енергетиката е в стабилно състояние и няма никакви рискове за нея, отговори ресорният министър Теменужка Петкова, която дойде в парламента.

БСП съобщи за "заложена бомба" в енергетиката, властта нарече това инсинуации

Вчера министър Петкова каза, че БСП лъжат, днес ние не твърдим нищо, само показваме фактите, такива каквито българският Електроенергиен системен оператор ги е изнесъл, заяви пред журналисти говорителят на БСП Жельо Бойчев. Той цитира писмо на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов, според което България реализира внос за потребление, достигащ до 175 мегавата за час, което показва недостиг на електроенергия в страната, въпреки активирането на всички резервни мощности. По думите му по същество в България вече има режим на тока, но той все още е само за индустриалните предприятия.

От БСП посочиха, че резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система намаляват. Бойчев отбеляза, че ЕСО е информирал, че е уведомил обединението на европейските електроенергийни системни оператори, че електроенергийната система на България е в състояние на тревога. Това не го казва БСП, това го казва изпълнителният директор на отговорното за това дружество, посочи той. По думите му състояние на тревога е равносметката от управлението на ГЕРБ в сектор "Енергетика".

След скандал между БСП и ГЕРБ Петкова отсече Рискове за енергийната система няма
netinfo
Рискове за енергийната система към момента няма, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която дойде в парламента още докато течеше брифингът на социалистите. Не ни очаква апокалипсис такъв, какъвто колегите от БСП предвещават, коментира тя. По думите й не прави чест на БСП да събират и разнасят някакви писма от институциите.

Няма внос на електрическа енергия в България, това, което ЕСО е поискал, се нарича аварийна помощ от съседните държави, посочи тя. Министърът добави, че България е поискала да бъде върната тази помощ, която сме дали на Турция, Сърбия, Гърция. Петкова съобщи, че приблизително около 700 мегавата са ни върнати като такава аварийна помощ. Тя посочи, че към днешна дата имаме да получаваме още 1800 мегавата от Турция и още 800 мегавата от Сърбия аварийна помощ, но не сме я поискали. По думите й няма ограничения на индустриалния ток, а временно е ограничен износът.

Беше извършена проверка на студения резерв във всички въглищни централи, в момента резултатите се обработват, каза още Петкова. Тя отбеляза, че такова застудяване не е имало в последните 20 години. Независимо от това успяхме да се справим с този тежък тест, на който беше подложена българската eлектроенергийна система, заяви енергийният министър.

Властта успокои: Режим на тока няма и няма да има

Износът беше спрян още преди десетина дни, което показва, че министерството реагира адекватно на нуждите и на тежката метеорологична обстановка, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му аварийната помощ няма за цел да спаси държавата от режим на тока, а целта е да се управлява по-добре системата.

По време на брифинга на БСП Делян Добрев от ГЕРБ влезе в ролята на журналист и зададе въпроси към колегите си от левицата. Какво препоръчвате - да се запасим със свещи, попита той. По-късно по време на пресконференцията на енергийния министър и депутати от ГЕРБ Таско Ерменков му върна жеста и също отправи въпрос към опонентите си.

Източник: БТА